Vintersporten skidskytte

Utöver klassiskt sportskytte finns det en mängd andra sporter där momentet att skjuta finns med. En sådan sport som är väldigt omtyckt att titta på av det svenska folket är skidskytte. Här kombineras skytte med klassisk längdskidåkning vilket ger idrotten en extra krydda och spänning. Ursprungligen kommer sporten ifrån Norge och under 50-talet fick den en stor spridning ute i världen. Sedan 1960 är idrotten även en del av de olympiska spelen.

När man utför skidskytte åker man klassisk längdskidåkning längsmed ett spår med speciella skytteplatser uppställda på olika platser. Här får åkaren ställa bort stavarna och dra fram geväret för att på avstånd skjuta mot fem måltavlor. Skyttet utförs antingen stående eller liggande, detta brukar kombineras under ett och samma lopp. För varje miss får åkaren köra en straffrunda på drygt 150 meter innan denne får fortsätta loppet. Det är just detta moment som är väldigt spännande i sporten, då en enda miss kan göra att åkarens placering i loppet kan förändras drastiskt.

Tävla i skidskytte – cuper och mästerskap

Precis som inom många andra skidsporter finns det en världscup i skidskytte som körs varje säsong. Här ingår ett flertal stora tävlingar där åkarna inte bara jagar enskilda segrar, utan även poäng i den totala ställningen. För att lyckas bra här gäller det att man presterar kontinuerligt under året och inte åker på några svackor. Det är nämligen den spelare som vid slutet av säsongen samlat på sig flest poäng som blir den stora vinnaren.

Förutom världscupen arrangeras även större enstaka mästerskap inom sporten, såsom världsmästerskapet inom sporten. Denna tävling arrangeras årligen, med undantag för de år som vinter-OS körs. Vid flera tillfällen har mästerskapet hållits på svensk mark och så gör det även 2019. Här tävlar man i flera olika grenar där stående och liggande skytte kombineras. Dessutom kan man tävla i stafett där fyra åkare från vardera nation delar på loppet och medaljen.